Tanszakok és oktatók


basszusgitár

A zenekar alapja, a ritmusszekció szerves része. A dob és a basszus adja meg a zene alap lüktetést, ami azonnal megmozgat az emberben valamit. Azon túl, hogy a ritmusszekcióba soroljuk, a basszusgitár hidat képez a ritmus- és dallamhangszerek között. A basszusgitár feladata a zenekarban a basszus hangok pontos lejátszása, jó lüktetést és tempót hozni a dobossal szorosan együttműködve. Ideális hangszer azok számára, akik szeretnének egy zenekar bástyájaként mindig biztos pontként szerves részei lenni a zenének.

dob

A zenekar alapja, a ritmusszekció szerves része. A dob és a basszus adja meg a zene alap lüktetést, ami azonnal megmozgat az emberben valamit. Késztetést érzel rá, hogy mozogj, táncolj!
A dobos feladata, hogy megfelelő dinamikával, tempóval és stílusban adja meg a zene alapját, ezáltal a komplett zenekart működteti, mozgatja. A dobosnak mind a négy végtagjával különböző feladatokat kell ellátnia dobolás közben, ezért nagyon fontos a koncentráció és a jó mozgáskoordináció. Jó választás azok számára, akik azonnal mozognak a zenére, folyton jár valamelyik végtagjuk és folyamatosan pörögnek.

elektronikus zene, zenei producer

Az elektronikus zene egy nagyon érdekes világ. Olyan ez a tantárgy, hogy mindenhez is érteni kell egy picit. Képben kell lenni a ritmusokkal, az akkordokkal, dallamokkal és a billentyűs hangszerekkel, esetleg egyéb hangszerek működésével és hangzásával.
Az elektronikus zene egy komplex dolog, ahol egy a zenei ötleteinket egy stúdiószoftverben rögzítijük, majd az órán tanult trükkökkel, effektekkel és loop-technikákkal egy teljesen új köntösben zenét készítünk ezekből a hangmintákból. Ugyanúgy hangszerekkel, dob computerekkel, különböző szintetizátorokkal és rögzített hangokkal dolgozik a zenész, viszont egy egyedi és komplex világban, sajátos hangzással jön létre a zene. Azoknak ajánlom az elektronikus zenét, akik nem elégszenek meg egy hangszer hangjával, kreatívok, kísérletező kedvűek és más szemszögből tekintenek a zenére. 

ének

Amikor egy koncerten vagyunk, az első ember, akit észreveszünk a színpadon, az nagy eséllyel az énekes lesz. Nem véletlenül... Az énekes az a személy egy zenekarban, aki a frontvonalon állva átadja a közönségnek az energiákat, hitelesen közvetíti az előadott dal üzenetét, mindemellett szépen és tisztán énekel.
Az ének az a legősibb hangszer, ami minden ember számára adott, aki tud beszélni. Az egyik legjobb és legfelszabadítóbb érzés, amikor az ember énekel és érzi, hogy az egész teste rezeg és átjárja a zene. Az éneklést mindenki számára ajánlom, akik szeretik, ha átjárja őket a zene és szeretnek a középpontban lenni. 

gitár

A gitár leginkább dallam és kísérő hangszer. Nagyon gyakori minden zenei stílusban a széles körű felhasználási lehetőségei miatt. Manapság szinte elképzelhetetlen a könnyű zene a különböző gitár hangzások nélkül. Kísérő hangszerként akkordokat és különböző riffeket játszik a gitáros, ezzel egyedi színt hozva a zenébe. Szólók esetén dallamokat játszik - erre a zenei vonalra külön zenei stílusok alakultak az évtizedek során. Jó választás lehet a gitár azok számára, akik szeretnének egy nagyon sokoldalú hangszeren játszani. Ideális második hangszernek, például énekesek számára kísérő hangszernek.

popzeneszerzés

A dalszerzés egy nagyon ősi dolog. Amióta az ember tudatára ébredt, azóta énekel, zörög, dalokat ír - még ha nincs is annak tudatában. A könnyűzene egyik általános velejárója, hogy az ember egy idő után saját dalokat, zenei ötleteket készít. A popzeneszerzés mára már egy különálló iparág és tudomány.
Az órán megtanulhatja a diák, hogyan kell tudatosan dalt szerezni, milyen szakmai trükkökkel és hangszerelési módszerekkel lehet hatni a hallgatóra. Olyan embereknek ajánlom a popzeneszerzést, akik már játszanak valamilyen hangszeren és írnak dalokat, ha elakadtak vagy fejlődni szeretnének mint dalszerző és egy profi dalszerző és zenei producertől szeretnének tanulni.

zongora

A világon a legnépszerűbb billentyűs hangszer. A klasszikus zene feltalálása óta velünk van, és az ember tudatába már egészen gyermekkora óta beépül a zongora hangja. A könnyűzenei műfajok egyik meghatározó hangszere. Zongoristaként akár egy egész zenekar feladatát megvalósíthatjuk a billentyűk segítségével. Kísérhetünk, játszhatunk dallamokat és szólókat, vagy akár a ritmus szekció részeként dolgozhatunk a basszus-szólamokkal.

billentyűs hangszerek

Billentyűs hangszerek esetén rögtön a zongora jut az emberek eszébe. Abból a szempontból igaz ez, hogy a zongora alapjaira épülnek a különböző billentyűs hangszerek. Azonban a könnyűzenében ennél sokkal többről van szó. Nem csak zongorázik manapság egy billentyűs... Különböző szintetizátorokkal egy teljesen más univerzum tárul a zenészek elé, óriási mennyiségű hangszín lehetőségével. Akár kíséretről, akár dallamokról, vagy szólókról legyen szó, a billentyűs az igazi jolly joker, egy igazi zeneipari svájci bicska egy zenekarban.

Ideális hangszer azon emberek számára, akik nem elégszenek meg egy hangszerrel.


zeneelmélet, hallásfejlesztés

Mint minden tudománynak, a zenének is van alapja, az elméleti ismeretek. Ennek elsajátításában segítünk. Hisszük, hogy az elméletet is lehet érdekesen és érthetően tanítani.

Ha beiratkozol a Peron Tehetségközpontba, ott lehetsz a kurzuson.

MÓDSZEREK

  • elméleti tudásátadás
  • gyakorlati alkalmak
  • csoportos beszélgetések, feladatok

A foglalkozások vezetője: Galambos Zoltán

zenekari gyakorlat

A zenélés csapatban az igazi, azonban csapatot találni néha a legnehezebb feladat. Ha sokat gyakorolsz, előbb-utóbb hangszered kiváló tudója leszel. De kelleni fog egy banda, akikkel meg kell tanulni együtt zenélni, együttműködni. Ebben lesz segítségedre a zenekari gyakorlat.

Ha beiratkozol a Peron Tehetségközpontba, ott lehetsz a kurzuson.

MÓDSZEREK

  • kamarazenélés
  • stílusgyakorlatok